2008. augusztus 13., szerda

Pasta alla Norma

Pasta alla Norma

A Pasta alla Norma egy szicíliai tradícionális tésztaétel, amelyet általában spagettivel készítenek, s amely Vincenzo Bellini "Norma" című operájáról kapta a nevét. E névadásról több legenda is kering: egyesek szerint egy szicíliai szakácsnak annyira tetszett az étel, hogy Bellini operájáról nevezte el, a másik variáció szerint - és ez az, amit az olaszok legtöbbje elismer - Nino Martoglio, cataniai komédiaíró keresztelte el így, utalva a mű hatalmas sikerére. Bárhonnan is eredjen a legenda, mindenképp érdemes elkészíteni! Nagyon egyszerű, ennek ellenére akár egy ünnepi menübe is beilleszthető! Talán spagettivel a legfinomabb.

Hozzávalók:
2 ek. extra szűz olívaolaj
1 közepes padlizsán
50 g sós ricotta
300 g paradicsom
néhány levél bazslikom
1 vöröshagyma
olaj a sütéshez (én általában napraforgó olajat használok)
só, bors


A padlizsánt vágjuk karikára, sózzuk be, majd egy szűrőben hagyjuk kb. fél óráig, hogy a fölösleges víz lecsöpögjön belőle. A paradicsomot 1-2 percre merítsük forró vízbe, majd húzzuk le a héját, vágjuk nagyobb kockára, majd a hagymával, 1-2 levél bazslikommal és az olívaolajjal együtt főzzük sűrűre.Ezalatt a padlizsánkarikákat papírtörlővel szárítsuk meg, és bő, forró olajban süssük pirosra.A tésztát sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzuk rá- nem szeretem ezt a szót - a paradicsomszószt, rakjunk rá fejenként 3-4 db sült padlizsánkarikát, reszeljünk rá frissen egy kevés érlelt, sós ricottát, egy szép levél bazslikomot, és fogyasszuk azonnal!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Gabah.
Pappardelle tésztám volt idehaza, azzal készitettem el. Valóban ünnepi menübe lett beillesztve mivel a névnapom volt. A vendégeim elvoltak ragadtatva. Le is csaptak a recire.
Üdv.Marcsi

Gabah írta...

Szia Marcsi! I'gy utólag is Isten éltessen sokáig, füled soha ne érjen bokáig!
Pappardellével is tökéletes ám! Örülök, hogy ízlett!
Minden jót Neked, nézz be máskor is!