2008. november 14., péntek

Rózsaszínű agnolotti céklás-ricottás töltelékkel

Nőcis tészta :-) Azt mondta valaki rá. Nőcis tulajdonsága pedig egyszerűen az, hogy a tészta a bele gyúrt, főtt céklától rózsaszínű lesz.

Rózsaszínű agnolotti céklás-ricottás töltelékkel
(Agnolotti rosa con ricotta e barbabietola)

A tésztához:
350 g liszt
3 tojás
150 g főtt vagy sütőben sült, áttört cékla

A töltelékhez:
200 g ricotta
100 g főtt vagy sütőben sült cékla lereszelve
1 tojás
néhány bazsalikomlevél
só, bors

A mártáshoz:
50 g ricotta
50 g mascarpone
100 g főtt vagy sütőben sült cékla lereszelve
1 kis fej hagyma
olívaolaj
só, bors
reszelt parmezán

A tojásból, a lisztből és az áttört, főtt céklából tésztát gyúrunk (ha túl lágy lenne, adjunk hozzá apránként egy kevés lisztet), vékonyra nyújtjuk.
A töltelékhez összekeverjük a ricottát almareszelőn lereszelt főtt céklával, tojással és az apróra vágott bazsalikomlevéllel. Sóval, borssal ízesítjük, majd a kinyújtott tésztára, egymástól kb. 6-8 cm távolságra kiskanállal apró halmokat pakolunk. A tésztát kettéhajtjuk, (vagy egy másik kinyújtott tésztalappal betakarjuk), a kezünkkel óvatosan megnyomkodjuk a gombócok környékét, hogy a töltelék a főzés során ne folyjon ki, majd vagy egy tésztavágó segítségével négyzet alakúra vágjuk, vagy egyszerűen egy pohár segítségével kör alakúra szaggatjuk.
A mártáshoz az apróra vágott hagymát egy kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadunk 100 g almareszelőn lereszelt főtt céklát, 50 g ricottát, 50 g mascarponét, majd az egészet épp csak néhány percig főzzük, és összekeverjük a frissen kifőzött tésztával. Tálalásnál megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal.

Megjegyzés: ha főtt céklát használunk, a tészta világos rózsaszínű lesz, ha a sütőben sült változatot használjuk, sötétebb lesz, és céklától függően akár lilás árnyalatot is elérhetünk. Ezen kívül a tészta színének az intenzitása függ attól is, hogy milyen vastagra nyújtjuk: minél vékonyabb a tészta, a színe annál halványabb.

Nincsenek megjegyzések: