2010. július 1., csütörtök

Citromhabos pillangótészta

A citromszószos tészta könnyített változata, még akkor is, ha két egész tojás van benne:) Így is laktató, könnyű és finom.

Citromhabos pillangótészta
(Farfalle al limone)

200 g farfalle (pillangó-, masnitészta)
2 db tojás
½ mk só
feketebors
1 ek citromos olívaolaj (vagy natúr extraszűz olívaolaj)
2,5 ek zöldcitromlé
1 db citrom reszelt héja
2-3 ek mascarpone (elhagyható)
1 csokor (60 g) petrezselyem (vagy rucola)
parmezán vagy Grana padano


1. Egy lábasban felteszem a tésztának való vizet forrni. A tányérokat beteszem a sütőbe és felkapcsolom 50 °C-ra. A petrezselymet megmosom, kicsapkodom és apróra vágom.
1. A szobahőmérsékletű tojásokat alaposan megmosom, feltöröm és egy magas keverőtálba teszem. Kézi robotgépel elkezdem felverni, de közben lassan hozzáadom a fűszereket és az olajat is. Összesen 8-10 percig kell verni, amíg szép habos lesz. (Ebből a mennyiségből 8 deci hab lesz, de ez később nagyjából összeesik.) A végén ízlés szerint hozzákeverem a citromlevet, a citromhéjat, egy maréknyi frissen reszelt parmezánt és készre ízesítem.
3. A tésztát menetközben "al dente" kifőzöm. Ha kész, leszűröm és egy tálba teszem. Aláforgatom a petrezselymet / rucolát és a citromos tojáshabot is.
Azonnal az előmelegített tányérokba szedem és sajtot reszelve rá tálalom.

Diétázóknak egy kis számolás (az adatok egy adagra vonatkoznak):
2 személyre / 617 kcal / 17,2 g zsír / LF30 25% (mascarpone nélkül)
2 személyre / 695 kcal / 25,1 g zsír / LF30 32,3% (mascarponeval)

Nincsenek megjegyzések: