2011. december 5., hétfő

Orecchiette brokkolival és pancettával

Orecchiette brokkolival és pancettával
(Orecchiette con broccoletti e pancetta)

Hozzávalók:
320 g orecchiette
120 g pancetta (érlelt, fűszeres császárhús) lehet füstölt is
2 gerezd fokhagyma
350 g brokkolirózsa
50 g brokkolilevél- és szár
1 dl száraz fehérbor
1 tk. vaj
extraszűz olívaolaj
Parmigiano Reggiano de jó hozzá egy kevés scamorza is
só, bors
(esetleg csípőspaprika)
Egy magas falú serpenyőben felhevítjük a vajat és egy kevés olívaolajat, megpirítjuk benne a fokhagymát és a felkockázott pancettát (ha használunk csípőspaprikát, itt adjuk az alaphoz!).
Amikor a pancetta megpirult, hozzáadjuk a kisebb darabokra szedett brokkolirózsákat és a csíkokra vágott leveleket is, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a fehérborral és a zöldség alaplével, aztán az egészet puhára pároljuk -ha szükséges egy kevés vizet önthetünk hozzá - végül zsírjára sütjük.
Közben a  tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az "al dente" (nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összekeverjük a pancettás brokkolival, tányérokba szedjük, a tetejére Parmigianot vagy scamorzát reszelünk, és azonnal tálaljuk. (A scamorzát nagylyukú reszelőn reszeljük!)

Nincsenek megjegyzések: