2011. december 28., szerda

Penne sültpaprikás-bazsalikomos pesztóval

Penne sültpaprikás-bazsalikomos pestoval
(Penne con pesto di peperoni arrostiti e basilico)

Hozzávalók (2 személyre):

160 g penne
só, víz
egy szelet sült csirkemell*
6 db datolyaparadicsom
A pesztóhoz:
1 nagyobb piros kalifornia paprika
4 gerezd fokhagyma
egy maréknyi fenyőmag
egy csokor friss bazsalikom
só, bors
egy maréknyi reszelt parmezán sajt
olívaolaj



Első lépésként mossuk meg a paprikát, töröljük szárazra és grillserpenyőn süssük meg. Közben folyamatosan forgassuk, hogy minden oldala jól átsüljön. (Nem baj ha kicsit megfeketedik a bőre, de azért ne égessük szénné.) Ha megsült, tegyük tányérra, terítsünk rá egy konyharuhát és hagyjuk hűlni. Amikor már kihűlt annyira hogy dolgozni tudunk vele, meghámozzuk, kicsumázzuk, megtisztítjuk a magoktól és a vastagabb erektől, majd feldaraboljuk.
Ha ezzel készen vagyunk, feltesszük a vizet a tésztához. Míg melegszik a víz, megtisztítjuk a fokhagymát és az egész gerezdeket egy kevés olajban mérsékelt lángon sütni kezdjük. Mikor már van egy kis színük, hozzáadjuk a fenyőmagot és pár percig együtt pirítjuk.Félrehúzzuk, egy kevés fenyőmagot kistányérra szedünk, a többi pedig mehet a botmixerpoharába a fokhagymával és az olajjal együtt. Hozzáadjuk a reszelt parmezánt, a sültpaprikát és 6-8 levél kivételével a bazsalikomot. Picit megsózzuk és jól összeturmixoljuk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés olívaolajat, de közben folyamatosan turmixoljuk, hogy jól elvegyüljön.
Közben megsózzuk a forrásban lévővizet és fogkeményre főzzük a tésztát. A pesztót egy serpenyőbe öntjük, borsot tekerünk rá és ha szükséges utánasózunk. Én löttyintettem hozzá kb. 1 dl-nyi tejszínt, de ez opcionális. Mikor a tészta kifőtt, leszűrjük, beleöntjük a pesztóba és jól összemelegítjük. Tálaláskor megszórjuk pirított fenyőmaggal, durvára vágott bazsalikommal és rátesszük a félbevágott datolyaparadicsomokat. Végül reszelünk rá egy kevés parmezánt és azonnal fogyasztjuk. Jó étvágyat!
*Tehetünk rá csíkokravágott sült csirkemellet, de ez elhagyható.

Nincsenek megjegyzések: