2012. január 4., szerda

Spaghetti vénusz kagylóval

Spaghetti vénuszkagylóval
(Spaghetti con le vongole)

Hozzávalók (2 személyre):

160 g spaghetti
½ kg vénuszkagyló
5 gerezd fokhagyma
1 kisebb chili paprika
1 citrom reszelt héja és leve
50 g vaj
olívaolaj

200 ml portói fehérbor
egy kis csokor friss petrezselyem
reszelt parmezán sajt



A kagylót folyó víz alatt leöblítjük és egy tálban hideg, sós vízbe áztatjuk 2-3 órát.
Egy fazékban vizet melegítünk a tésztához. Megtisztítjuk és felszeleteljük a fokhagymát, karikára vágjuk a chilit. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, és amikor felmelegedett, rádobjuk a vajat. Mikor a vaj habzani kezd, beletesszük a fokhagymát és a chilit. Mérsékelt tűzön pirítjuk, és amikor a fokhagyma már egy kis színt kap, felöntjük a portóival. Kiforraljuk egy kicsit az alkoholt és máris hozzáadjuk a lecsöpögtetett kagylót. Ráreszeljük a citrom héját és picit megsózzuk.
Közben a lobogó forró vízbe sót teszünk és fogkeményre főzzük a spaghettit. Mikor a kagylók elkezdenek nyílni, ráfacsarjuk a citrom levét és felaprítjuk a petrezselymet. Ügyeljünk rá, hogy a tészta és a kagyló kb. egy időben legyen kész. Szűrjük le a tésztát, öntsük a serpenyőbe, szórjuk rá a petrezselymet és jól mozgassuk át. Szedjük tányérokra, szórjuk meg frissen reszelt parmezán sajttal és azonnal fogyasszuk. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: