2008. augusztus 11., hétfő

Köveken guruló kerekek

Köveken guruló kerekek
(Ruote con polpettine di pollo)

Eredetileg kavicsokat terveztem, de idő és türelem hiányában a csirkemellből végül kövek lettek… :-) Egyébként ez az a tészta, aminek a készítésébe ha gyerekeket is bevonunk, nem csak ők, de mi is igazán jól szórakozhatunk. Annyi, de annyi vidám történenet ki lehet találni közben!!! Jó kavicsgörgetést mindenkinek! :-)


320 g keréktészta
120 g darált csirkemell filé
1 tojás
2 db tejbe áztatott majd jól kinyomkodott zsömle
1 gerezd fokhagyma
(szükség szerint zsemlemorzsa)
400 g sűrített paradicsom
40 g reszelt pecorino
1 csokor petrezselyemzöld
extra szűz olívaolaj
só, frissen őrölt zöldbors
reszelt parmezán

Az apróra vágott hagymát és a petrezselymet 3-4 ek. olívaolajon megpároljuk, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Hozzáadjuk a darált csirkemellet, a tojást, a zsömlét, a pecorinót, és a fűszereket, majd az egészet jól összekeverjük. (Ha túl lágynak találjuk a masszát, adhatunk hozzá 1-2 ek. zsemlemorzsát.) Vizes kézzel apró dombócokat formálunk a masszából, és egy kevés olívaolajon hirtelen kisütjük. Kevés olívaolajat hevítünk, rádobjuk a fokhagymát, közepes lángon rózsaszínűre pirítjuk, majd a fokhagymagerezdeket eltávolítjuk, a megmaradt illatos olajhoz adjuk a sűrített paradicsomot, és kb. 10 percig nagy lángon besűrítjük, ha kell, még fűszerezzük. Hozzáadjuk a „kavicsokat”, a kifőtt keréktésztával alaposan összekeverjük, s a tetejét reszelt parmezánnal szórjuk meg.

5 megjegyzés:

n írta...

nagyon jó recept, köszönöm!

Gabah írta...

Igazán nincs mit! Gyere máskor is, hátha segíthetünk ;-)

Névtelen írta...

Üdv!
Pici segítséget kérnék...
a receptben szereplő mennyiség körülbelül hány személyre szól?

Köszi előre is!
tutic

Gabah írta...

Szia Tutic! Ez elvileg bőséges négyszemélyes adag. Általában 80 g tésztát szoktam egy főre számolni nem is értem, miért van a receptben 350 g, szerintem csak elràs, bàr azt is tudom, hogy 30 g tészta így is úgy is elfogy ;-). Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem, javítom!
A tészta mennyiségét általában aszerint változtatom, hogy milyen a szósz, ill. hogy mi utána a főétel. Ha pl. csak egy fokhagymás-olívaolajas.csípőspaprikás tésztát készíek, akkor abból 90 g-ot is megfőzök/fő, de ha pl. tudom, hogy grillezett vagy sült hús jön még a tészta után mondjuk krumplipürével, akkor biztos, hogy elég 70 g tészta is, sőt, ha mondjuk a tészta soksajtos vagy húsos-paradicsomos, utána az említett főétel és esetleg desszert is van, akkor a 60 g is majdnem sok.
Remélem, tudtam segíteni!

Névtelen írta...

Szia! :)
Nagyon köszi a gyors választ!
Szép hétvégét!
tutic