2009. június 29., hétfő

Narancsos mafaldine édesköménnyel és sonkával

Nem csak vízzel főz az ember - milyen igaz!:), néha naranccsal is. A tésztát narancslével dúsított vízben főztem ki, ettől teltebb sárga színe lett. Aki gondolja, pici sáfrányt is tehet a főzőlébe, bár szerintem fölösleges. A nagyon finom narancsos léből később levest főztem, szóval ki ne öntsük, tegyük hűtőbe, jól fel lehet hasznosítani.
Sonka helyett füstölt lazaccal is remek.

Narancsos mafaldine édesköménnyel és sonkával
(Mafaldine all'arancia con finocchio e prosciutto crudo)

A tésztához
180 g mafaldine (vagy egyéb szélesmetélt)
kb. 1,2 l narancslé (frissen facsart vagy 100%-os)
1 l víz
1 tk só
A mártáshoz
1 ek olívaolaj
1 tk vaj
2 db salotta
1 db kisebb vagy ½ nagyobb édeskömény
4 maréknyi ( kb. ¼ fej) radicchio, csíkokra vágva
kevés tésztafőzővíz
60-80 g levegőn szárított sonka (vagy füstölt lazac)
édeskömény zöldje
1.
Az édesköménynek levágom a talpát és megtisztítom a külső levelétől, majd egész vékony csíkokra vágom. A radicchiot szintén megmosom és a leveleit felcsíkozom.
2.
Egy lábasban felhevítem az olajat és a vajat (csak olaj is jó lesz) és beleteszem a felvágott salottát vagy hagymát. Ha kissé megpuhult, beleteszem az édesköményt és ropogós-puhára párolom. Picit sózom és borsozom, majd fél percre rádobom a radicchiot is. Ezzel már ne pirítsuk, mert hamar elveszti a színét és az állagát.
3.
Közben egy nagyobb lábasban felteszem a sós vizet és a narancslevet forrni és jó 5-10 percre hagyom, hogy kissé beredukálódjon. Al dente kifőzöm benne a tésztát. A mártáshoz keverek egy kevés főzőlevet, hogy folyósabb legyen és kiemelem a tésztát. (A kb. 1 liternyi narancsos főzőlevet ki ne öntsük, később főztem vele. Folyt, köv.) Összeforgatom a mártással, tányérokra szedem, majd rádobom a csíkozott sonkát és az édeskömény zöldjét.
2 személyre /

2 megjegyzés:

zsuzska írta...

Draga Mamma,
es az edeskomeny helyett valami mas? Nem tehetek rola, nem szeretem, de TE biztos mondasz jobbat!

Mamma írta...

Hú, pedig ez azzal igazán jó, de hát ha nem, akkor nem!:)))
Karalábé?? Unalmas, de talán egy zsenge sárgarépa? Azzal még narancsosabb színt lehetne varázsolni! Ez esetben tennék bele egy pici fokhagymát.

Zsuzska! Teljes ellensége vagy az ánizsos ízeknek? Mert ha nem, akkor mehetne bele még egy pici ánizslikőr is... ez komoly, de ha nem, akkor tényleg nem.... lakat a számra továbbiakban:))