2009. június 18., csütörtök

Tagliatelle szalonka raguval

Tagliatelle szalonka raguval
(Tagliatelle al ragù di beccaccia)
Hozzávalók:
320 g tagliatelle
1 szalonka megtisztítva (májával együtt) és 2 csirkemáj
vagy
2 szalonka (Egy szalonkát kevésnek találtam 3-4 főre, de mivel nekem csak egy madaram volt, így adtam hozzá 2 csirkemájat.)
5 dkg húsos füstölt szalonna
olívaolaj
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zellerszár
1 sárgarépa
1 ágacska rozmaring
2 babérlevél
2 zsályalevél
1 dl száraz vörösbor
3 dl l húsleves (lehetőleg marha)
néhány szem borókabogyó
3 hámozott, darabolt paradicsom
petrezselyemzöld

frissen őrölt bors


A szalonkát 6 részre vágtam (2 szárny, 2 comb, mell, hát).

A szalonnát felkockáztam és egy lábasban kiolvasztottam a zsírját. A pörcöt benne hagytam. Öntöttem hozzá egy kevés olívaolajat, majd amikor felforrósodott, hozzáadtam az apróra vágott hagymát, az áttört fokhagymát, a zöldfűszereket és néhány percig pároltam. Ezután tettem bele az egészen pici kockára vágott sárgarépát és zellerszárat, majd nagy lángon addig pároltam, amíg szinte az összes víz elpárolgott a zöldségek alól. Felöntöttem a vörösborral, majd ismét lepirítottam. (Ekkorra már jó sűrű szaft keletkezett a lábasban.)

Hozzáadtam a szalonkadarabokat, a borókabogyót, tekertem rá egy kevés borsot, majd lefedtem, és kb. 1 órán keresztül, alacsony lángon főztem. 1 óra főzésidő után hozzáadtam a hámozott, darabolt paradicsomokat, majd ismét 1 óra főzés következett. Ekkor adtam hozzá a csirkemájakat, amik a szalonkával együtt kb. 10 perc alatt megfőttek.

A tagliatellét lobogó, sós vízbe dobtam. A májakat és a szalonkadarabokat kivettem a lábasból, megvártam amíg egy kissé kihűlnek. A szalonkadarabokról leszedegettem a húst, a májakat pedig apróra vágtam, majd az egészet visszatettem a paradicsomos-zöldséges szószba. Mmegszórtam egy kevés apróra vágott petrezselyemzölddel, és megvártam míg az egész újra felmelegszik.

A tésztát leszűrtem, a szósszal összekevertem és azonnal tálaltam.

12 megjegyzés:

ribizli írta...

Lehetne ezt a szalonkát csirkére vagy más háziszárnyasra módosítani?
Ugyanis a szalonkát tilos vadászni az EU-ban, az olaszok nagyon súlyos környezetkárosítást produkálnak a vadászatukkal (és más énekesmadarak öldöklésében is).

Gabah írta...

Csirkére semmiféleképpen nem cserélném. Ennek a ragunak épp a vadas íze a különlegessége. Esetleg más vadmadárral helyettesíteném, ha nagyon muszáj...;-)
A szalonka az EU-ban -tudtommal- nem védett madár (ld.: http://hu.wikipedia.org/wiki/Erdei_szalonka), a húsa nagyon ízletes, bár nem könnyű rátalálni, így rá vadászni sem.
Abban igazad van, hogy sok olasz jön Magyarországra, és lő "mindent, ami mozog"; sokáig én is kampányoltam ellenük elsősorban megbízható vadász ismerőseink körében, aztán felvilágosítottak, hogy magyarok tudta és beleegyezése nélkül védett madár nem kerül ki Magyarországról. (Ld. pl. tőlünk, Friuli tartományból nemigen szöknek meg feketén a madárkák...)
Szóval azóta hallgatok, és szégyellem magam magunk miatt.

ribizli írta...

Szalonkára nem Magyarországra jönnek vadászni az olaszok, könnyű dolguk van, mivel rengeteg vonuló madár útvonala Olaszország felett van.
Nem védett, de tilos a vadászata az EU madárvédelmi Irányelve (79/409/EGK) alapján, mivel veszélyeztetett faj az erdei szalonka.

Gabah írta...

Végigfutottam mind a 29 oldalt, mert nem hagyott nyugodni a dolog, és azt hiszem, ez az a rész ami most ide vonatkozik:

"A (2) és (3) bekezdés rendelkezéseinek sérelme nélkül, a tagállamok megtiltják az 1. cikkben meghatározott valamennyi madárfaj esetében az élő vagy elpusztult madarak és e madarak származékainak vagy könnyen felismerhető részeinek eladását, eladásra történő szállítását, eladásra történő tartását és eladásra történő felkínálását.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységek nem tiltottak a III/1 mellékletben meghatározott fajok esetében, amennyiben a madarakat a jogszabályok betartásával ölték meg vagy fogták be vagy más jogszerű módon jutottak hozzájuk.

(3) A tagállamok, a III/2 mellékletben felsorolt fajok esetében bizonyos korlátozások előírásával engedélyezhetik területükön az (1) bekezdésben meghatározott tevékenységeket, amennyiben a madarak befogása vagy megölése a jogszabályok betartásával történt, vagy más jogszerű módon jutottak hozzájuk."

Én nem fizettem ám egy centet sem ezért a csodás ízű madárért! Sok-sok szeretettel ajándékozta nekem a sógorom.

ribizli írta...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek is dolgozom, elhiheted, hogy tilos a vadászata.

Gabah írta...

Ribizli, elhiszem, hogy dolgozol az egyesületnek, és igazad is lehet, már ami a "vonuló fajok a szaporodási időszakukban vagy a fiókanevelési területükre történő visszatérésük" alatti vadásztilalomra vonatkozik. Ez viszont -ha jól értem- tavaszt jelent.
Az őszi vadászatot általában azért nem alkalmazzák, mert "a tavaszi, húzáson történő szalonkavadászat hangulata, élménye nem hasonlítható az őszi vonuláson történő vadászathoz, évszázados tradíció, része a magyar vadászati kultúrának.
Az ősz a nagyvad vadászat fő szezonja, javában zajlik a szarvasbőgés, a dámbarcogás és a vaddisznó hajtások is megkezdődnek. Ilyenkor balesetvédelmi okokból és a zavarás miatt sem javasolt szalonkára vadászni.
Az őszi szalonkázás során valószínűleg nagyobb arányú lenne a tojók száma a terítékben, míg a tavaszi húzáson történő vadászat során az elejtett példányok túlnyomó része hím."
Itt nagyon érdekes információkat találhatunk a témáról:
http://www.vadaszativedegylet.hu/szalonkamonitoring.htm
Emellett persze tudom, hogy Magyarország is keményen harcol a tavaszi vadászhatóság érdekében is...erre szolgál a Szalonka Monitoring Program, ugye?
Az Olaszországban folyamatban lévő szalonkával kapcsolatos tevékenységekről, monitoring programról itt olvashatsz bővebben:
http://www.beccacciaiditalia.it/

Gabah írta...

Az eredeti receptet egyébként itt posztoltam:
http://piazza-piazza.blogspot.com/2008/12/vadat-s-halat-gyenge-idegzeteknek.html

Gabah írta...

....és itt:
http://piazza-piazza.blogspot.com/2009/01/majdnem-minden-napra-egy-teszta-nr-33.html
Ha mégis bebizonzosodna, hogz tilosban halászunk, mindenképp teszünk valamit ellene!

Gabah írta...

No, tegnap több helyen is érdeklődtem szalonkavadászat témában, és azt az információt kaptam, hogy hasonlóan a legtöbb madárfajhoz, bizonyos időszakokban (pl.vonulás) a szalonka esetében is van vadásztilalom, de ezen periódusoktól eltekintve a szalonka vadászata NEM tiltott.
Recept marad. ;-)

Kata írta...

Hát én a vadászathoz nem értek, de a kaja finom lehetett. Melós, de finom, ugye?

Gabah írta...

:-) Én sem értek hozzá, Kata! Azért is estem kétségbe az elején kicsit.
Egyébként igazad van! Melós, de finom! Az egyik legfinomabb szósz, amit valaha ettem!

emkorec írta...

Bár lassan 12 éves a vita, de hátha más is rátalál. A szalonka vadászata jóideje tiltott (előtte nem volt az, szerintem 2009-ben a vita idején még nem volt tiltott), de Magyarországon ez jelenleg (2021-ben és az elmúlt években) különlegesen van megoldva. Nincs vadászati idénye, de a tavaszi húzás időszakában a vadászok szalonkamonitoring programban vesznek részt, ami megfigyelést, és mintavételezést jelent. Tehát vadásznak rá, kvázi tudományos kutatás segítése céljából. Megjegyzem sok szalonka van nálunk, láthatóan nincs nagy probléma az állománnyal. Magyarországon uszkve 2000 szalonkát ejtenek el a vadászok egy-egy tavaszi húzás alkalmával. Ezt kell összemérni azzal, hogy a franciák és az olaszok milliószámra hálózzák ezeket a madarakat. Miattuk akarják teljesen védetté tenni a szalonkát, és miattuk szív az a pár magyar vadász, aki imádja lesni ezeket a csodaszép, meglehetősen nehezen vadászható, emiatt nagyon megbecsült madarat. Ha teljesen védetté teszik a hálózás miatt, akkor sajnos Magyarország se lehet kivétel a maga kétezer darabjával, ezért találták ki az okosok fent, hogy a monitoring-programmal megmenthető lett a többszázéves hagyományokkal rendelkező, mindössze pár hetes tavaszi szalonkavadászati idény. De a monitoring is egyre szigorúbb, idén már ott tartunk, hogy sajtóban és közösségi médiában mintöbb egymás közt már beszélni se lehet róla. Hivatalosan. Értsd két vadászbarát nem beszélheti meg egymással, hogy hány szalonkát látott előző este.