2009. október 7., szerda

Padlizsános spagettitorta

Padlizsános spagettitorta
(Timballo di mulinciani e pasta - apró változtatásokkal David Ruggerio Sapori di casa című, szicíliai ételeket bemutató szakácskönyvéből.)
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
egy csokor petrezselyemzöld
2 ek. + 1 dl extraszűz olívaolaj

diónyi vaj
50 g zsemlemorzsa
450 g spagetti
4 gerezd fokhagyma
1 csipetnyi csípős pirospaprika
kb. 10-15 db közepes hámozott, kockára vágott paradicsom
20-25 db fekete olívabogyó

frissen őrölt feketebors
2 tk. oregánó
10 nagy bazsalikomlevél
50 g reszelt parmezán
50 g reszelt pecorino romano
50 g reszelt füstölt ricotta
A padlizsánokat hosszában kb. 0,5 cm vékonyra szeleteljük, besózzuk, és egy szűrőbe téve legalább egy órán keresztül állni hagyjuk.
A petrezselyemzöldet felaprítjuk, és összekeverjük 2 evőkanálnyi olívaolajjal.
Egy 26 cm-es tortaformát kivajazunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
A padlizsánszeleteket bordázott aljú serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük, bekenjük a petrezselymes olívaolajjal, majd a szeleteket kissé egymásra csúsztatva, kibéleljük velük a tortaformát úgy, hogy az oldalára is jusson. (Az eredeti recept szerint a padlizsánokat bő olajban kellene kisütni, de szerintem nagyon elnehezítené az ételt, ezért döntöttem a bordázott aljú serpenyőben való elkészítés mellett.)
Az olajban kissé megpirítjuk a megtisztított, átört fokhagymgerezdeket (ha nagyon intenzív ízű, vágjuk félbe, picit pirítsuk meg az olajon, majd lelkiismeret-furdalás nélkül dobjuk ki a gerezdeket, mert sajnos nem mindenki rajong a fokhagymáért). A fokhagymás olajhoz hozzáadjuk a paradicsomkockákat, a csípős pirospaprikát, a zöldfűszereket, a sót és a borsot, majd közepes lángon kb. 30-40 percig főzzük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A spagettit kifőzzük, szinte még roppanósan leszűrjük, és összekeverjük a paradicsomszósszal, a félbevágott fekete olívabogyókkal és a sajtokkal, majd az egészet a padlizsánszeletekkel kibélelt tortaformába öntjük.
A tetejét befedjük a megmaradt padlizsánszeletekkel, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, megszórjuk a maradék zsemlemorzsával és a már előmelegíett sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések: