Spagetti mascarponés-tejfölös spenóttal és posírozott tojással
(Spaghetti con uova affogate e crema di spinaci, mascarpone e panna acida)
Hozzávalók:
320 g spagetti200 g fagyasztott leveles spenót
1 tk. vaj
extraszűz olívaolaj
2 cikk fokhagyma
4 ek. tejföl
2 ek. mascarpone
1 dl tejszín
40 g frissen reszelt Parmigiano vagy Grana
4 tojás
ecet
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
lilahagyma
A lilahagymát nagyon vékonyan felszeleteltem, besóztam, és tálalásig ecetes vízben hagytam állni.
Egy serpenyőben felhevítettem a vajat és egy kevés olívaolajat, alacsony lángon megpirítottam rajta a héjától megfosztott, kés élével kissé szétnyomott fokhagymagerezdeket, hozzáadtam a fagyasztott spenótot, sóztam, borsot tekertem és szerecsnediót reszeltem rá, majd kb. 5 percig főztem. Ekkor levettem a tűzről, hozzáadtam a tejfölt, a mascarponét és a tejszínt, botmixerrel kissé pürésítettem (de csak annyira, hogy maradjanak benne bőven egész spenótlevelek), majd újra visszatettem a tűzhelyre, belereszeltem a sajtot, egyet forraltam rajta, és félretettem, melegen tartottam.
Ezalatt két lábasban vizet forraltam, mindkettőt sóztam, az egyikbe egy kevés ecetet is raktam. A spagettit az ecet nélküli vízbe dobtam, és amikor a tészta kb. félig megfőtt, egy kanállal örvényt kavartam a lobogó ecetes-sós vízbe, majd a tojásokat egyenként egy-egy percig posíroztam, szűrőkanállal kivettem, a lelógó tojásfehérje-szalagokat levágtam .
A spagettit "al dente" leszűrtem, majd összekevertem a mascarponés spenóttal és egy kevés vízzel, amiben a tészta főtt. Kanál, villa segítségével tányérokra fészkeket raktam a spagettiből, mindegyik tetejére egy-egy tojást helyeztem, a tojásokat kettévágtam, hogy a sárgájuk ráfolyjon a tésztára, minden tányér kapott néhány szelet ecetes lilahagymát, egy csepp extraszűz olívaolajat és egy tekerés sót ill. borsot.
P.S. Hagyma, tejszín elhagyható, a mascarponés-spenótos szószba mehet pár csepp ecet vagy citromlé is - olasz citrom leve; mondjuk.
3 megjegyzés:
Szia, van itt számodra valami, fogadd szeretettel :o)
http://erzekekesetelek.blogspot.com/2011/02/dijat-kaptam-tovabbadom.html
Friss spenótból milyen jó lesz majd!
A tojást én is szeretem a tésztán, szeretem, ahogy belecsorog és szószosodik :))
Katarina, kedves vagy, köszönjük szépen! :-)
Mamma, hajaj, ne is mondd, már alig várom, hogy nőjön a kertben valami!
...belecsorog és szószosodik és ki lehet tunkolni... ;-)
Megjegyzés küldése