2011. május 17., kedd

Orecchiette ricottás zöldspárgával

Orecchiette ricottás zöldspárgával
(Orecchiette con asparagi verdi, ricotta e lardo affumicato)

Hozzávalók:

320 g orecchiette
500 g zöldspárga
100 g füstölt szalonna
néhány bazsalikomlevél
100 g ricotta
100 g krémsajt (pl. Philadelphia)
só, bors
esetleg kevés frissen reszelt érlelt pecorino
A zöldspárgát bő sós vízben néhány perc alatt megpároltam, leszűrtem, a főzővizet félretettem, a spárgasípokat levágtam. A füstölt szalonnát kockára vágtam, kisütöttem a zsírját, a pörcöt félretettem. A spárga főzőlevét felforraltam, beledobtam a tésztát, és amíg főtt, elkészítettem a szószt.
A spárgák szárait, egy-két evőkanálnyi a szalonnából kiolvadt zsírral, a bazsalikomlevelekkel, a ricottával és a krémsajttal, sóval, borssal botmixerrel pürésítettem. (Ha túl sűrű, adhatunk hozzá egy keveset a tészta/spárga főzőlevéből.).
Amikor a tészta megfőtt, leszűrtem, összeforgattam a szósszal és a spárgasípokkal, és megszórtam a szalonnakockákkal. Kevés frissen reszelt, érlelt pecorinoval lehet még turbózni, bár szerintem nem hiányzik (esetleg elhagynám a szalonnát, és helyette mehetne a tészta tetejére pecorino meg egy kevés pirított fenyőmag).

3 megjegyzés:

Romana írta...

Micsoda meglepetés, örülök a bejegyzésnek :-)

Gabah írta...

;-) Igen, igen, néha kicsit elalszik a blog; most újra ébredezünk...

Mamma írta...

Igen, annyira ébredezünk, hogy kapott a blog egy facebool-oldalkát is már :))
Lehet lájkolkolni és pastát enni :)

A keresőben "Pasta e basta - a blog" név alatt megtalálod!