2011. október 17., hétfő

Mezze penne rigate grillezett paradicsommal, sült cukkinivel és főtt polippal

Mezze penne rigate grillezett datolyaparadicsommal, sült cukkinivel és főtt polippal
(Mezze penne rigate con datterini grigliati, zucchine fritte e polpo lessato)

Hozzávalók: 
320 g mezze penne rigate
A főtt poliphoz:
egy kb. hatvan dekás polip
fél citrom
1 babérlevél
egy csokor vegyes zöldfűszer (kakukkfű, rozmaring, zsálya)
2 kis fej salottahagyma

egy kávéskanálnyi szemes feketebors
2 dl száraz vörösbor
egy kisebb póréhagyma
egy kis csokor petrezselyemzöld
extraszűz olívaolaj
A grillezett paradicsomhoz:
kb. 20 db apró, édes, érett datolyapardicsom
egy kis csokor kapor
néhány szál metélőhagyma
1 cikk fokhagyma

bors
extraszűz olívaolaj
A sült cukkinihez:
1 cikk fokhagyma
egy kisebb cukkini
extraszűz olívaolaj
só, bors
A tetejére:
2 ek. kenyérmorzsa
1 cikk fokhagyma
1 tk. vaj
Egy fazékban kevés sóval, néhány szem feketeborssal, fél citrommal és egy babérlevéllel vizet melegítünk. 
Ezalatt megtisztítjuk a polipot: a fejzsákot felvágjuk, kifordítjuk, a belsőségeket kivesszük, a belső fekete részt alaposan kimossuk. A fejzsák alatti szemrészt kivágjuk, a karok között megbúvó szájrészből kiszedjük az ún. csőrt.
Amikor a víz forrni kezd, hozzáöntjük a vörösbort, beletesszük megtisztított polipot, a zöldfűszereket, a hagymákat, a megtisztított polipot, és lefedve kb. 40 percig főzzük. A polipot a főzővízben hagyjuk kihűlni.
Ezután kivesszük, bőrét lenyúzzuk, a főtt poliphúst felkarikázzuk, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel és egy kis olívaolajjal összekeverjük.
Közben a datolyaparadicsomokat félbevágjuk, és egy tűzálló tálba fektetjük vágott felükkel felfelé. A metélőhagymát és a kaprot apróra vágjuk, összekeverjük az áttört fokhagymával, kevés sóval, borssal és pár csepp extraszűz olívaolajjal, majd ráöntjük a paradicsomokra. Az egészet 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és grill programon 5-6 percig sütjük (Ha nagyon pirulna a teteje, vegyük ki hamarabb, nehogy a zöldek megkeseredjenek!)
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, beledobjuk a kés élével kicsit szétnyomott fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a cukkinikockákat, sót, borsot és az egészet saját levében addig pároljuk, amíg a cukkini megpuhul, végül lepirítjuk.
Egy másik serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a kés élével kissé szétnyomott fokhagymagerezdet, majd megpirítjuk benne a kenyérmorzsát.
(A fokhagymamennyiséggel mindenkinek szíve-joga játszani :-)
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az "al dente" (harapható, nem teljesen puha) állagot, leszűrjük. Hozzáadjuk a főtt polipkarikákat, a grillezett paradicsomokat, a sült cukkinit, összekeverjük, tányérokba szedjük, megszórjuk a tetejét egy kevés pirított fokhagymás morzsával, és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: