2011. október 19., szerda

Sonkás gnocchi petrezselymes-sáfrányos szósszal

Sonkás gnocchi petrezselymes-sáfrányos szósszal
(Gnocchetti al prosciutto e zafferano)

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
250 g liszt
80 g reszelt parmezán sajt
100 g főtt sonka
200 ml tej
140 g zsemlemorzsa
2 egész tojás + 2 sárgája

őrölt szerecsendió
A szószhoz:
60 g vaj
1 kis fej hagyma
250 ml tejszín
só, bors
egy nagy csipet sáfrány
friss petrezselyem



A sonkát nagyon apróra daraboljuk és a tészta többi hozzávalójával együtt egy tálba tesszük (ahol kényelmesen tudunk gyúrni) és jól összedolgozzuk, gyúrjuk, majd a tésztagombócunkat folpack fóliába csomagoljuk és minimum egy órára hűtőbe tesszük. Ezután lisztezett felületen kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd 1,5 cm széles csíkokra vágjuk és ezeket további 2 cm-es darabkákra. A tésztadarabkákból gnocchit formázunk, végiggörgetve őket egy erre alkalmas recés deszkán ha van ilyenünk, ha pedig nincs akkor egy lefelé fordított villa hátán úgy, hogy recés gnocchi formát kapjunk. A gnocchi „recézése” azért fontos, hogy jobban megtapadjon rajta a szósz.
Miután ezzel készen vagyunk, a gnocchit lisztezett felületen hagyjuk és felteszünk vizet melegíteni egy fazékban. Ezután megolvasztjuk egy nagyobb serpenyőben a vajat és beletesszük az apróra vágott hagymát (minél apróbb annál jobb), amit lassú tűzön kb. 15 percig dinsztelünk. Közben egy kisebb edényben felmelegítünk egy kevés tejszínt, a sáfrányt fűszermozsárban összetörjük és a meleg tejszínhez adjuk. Félrehúzzuk a tűzről és hagyjuk állni.
Mikor a hagyma már üveges, de még nem pirul, hozzáadjuk a tejszínt (úgy a sáfrányosat, mint a maradékot), sózzuk-borsozzuk, és lassú tűzön hagyjuk besűrűsödni.
Közben a gnocchit bőséges, forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amint a tészta a víz felszínére emelkedik, szűrőkanállal a mártásba szedjük, összekeverjük és félrehúzzuk. A végén megszórjuk reszelt parmezánnal és apróra vágott petrezselyemmel, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk. Tálaláskor néhány szál sáfránnyal díszítjük. Jó étvágyat!
(Megjegyzés: Ne féljetek a házi gnocchi készítéstől, én is ódzkodtam tőle, míg egyszer csak nekibátorodtam, és aztán rájöttem, hogy a világ legkönnyebb dolga. A végeredmény pedig önmagáért beszél, mert össze sem lehet hasonlítani a készen vett gnocchival.)
Forrás: GialloZafferano

Nincsenek megjegyzések: