2011. október 22., szombat

Paccheri tejszínes disznóbabbal

Ehhez a tésztához paccherit használtam, ami olyan, mint egy rövid, de igen széles csőtészta. Mondjuk hosszra mint a cannelloni fele, de szélesebb is lehet, ebből a fajtából is készül bordázott.
Vastag textúrája és ezért az intenzív tésztaíze miatt nagyon szeretem, főleg nehéz, húsos ragukkal az igazi, de csöves jellege miatt tölteni is szokták. Kampániából származik, házilag pedig igen nehéz előállítani, de Magyarországon De Cecco márkájút már láttam.
(Kép forrása: kucinare.it)

Paccheri tejszínes disznóbabbal

(Paccheri al sugo di fave)

320 g paccheri
1 ek olívaolaj
2 nagyobb salottahagyma (vagy 1 közepes hagyma)
szűk 100 ml alaplé
100 ml fehérbor
néhány ek tejszín (vagy több alaplé és mascarpone keveréke)
150 g zsenge disznóbab (vagy lóbab, ha érett, akkor ki kell fejteni a héjából)
só, frissen őrölt feketebors
1 csokor petrezselyem


A zsenge babot jó 15 perc alatt enyhén sózott fehérboros vízben puhára párolom. Ha csak érett babot kaptunk, akkor azokat egyenként ki kell fejteni a burokból - nem egy leányálom, de megéri.
A babot szűrővel kiemelem a vízből.
Az olajon üvegesre pirítom a vékony karikára vágott hagymát és hozzáadok egy kevés alaplevet. Pár perc forralás után hozzávegyítem a babot, sózom-borsozom, majd kevés tejszínnel vagy inkább mascarponéval átkeverem.
Közben a bab vizét kellő mennyiségűre felöntöm és al dente kifőzöm benne a paccherit. A petrezselymet felvágom.
A kész paccherit a szószba keverem, beleforgatom a petrezselymet. Ha szükséges, a főzővízből is tehetünk még bele. A tányéron parmezánt szórok rá.
4 személyre

Nincsenek megjegyzések: