2011. november 23., szerda

Különleges garnélás spaghetti

(Spaghettigamberi speciali)


Hozzávalók(2 személyre):

· 160 g spaghetti
· 20-25 db közepes garnélarák
· 4 gerezd fokhagyma
· 1 db madárszem chili
· 1 dl száraz fehérbor
· 50 g vaj
· 200 g koktélparadicsom
· ½ citrom reszelt héja és leve
· só, bors
· olívaolaj
· egy maréknyi friss bazsalikomlevél


Elsőlépésben felteszünk vizet melegíteni a tésztához, valamint megtisztítjuk a garnélarákot.Ha fagyasztott-tisztított garnélát használunk, akkor vegyük ki a fagyasztóbólidőben, és szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni. (Soha ne tegyük se hideg, mégkevésbé meleg vízbe, mert gumiszerűvé válik!)
Eztkövetően egy nagyobb serpenyőbe olívaolajat öntünk, felmelegítjük és rádobjuka megtisztított garnélát. Egy percig folyamatos kevergetés közben hirtelenmegpirítjuk, majd szűrőkanál segítségével kiszedjük és félretesszük. Ugyanebbea serpenyőbe tesszük a présen átnyomott vagy nagyon apróra vágott fokhagymát ésa fűszermozsárban összetört chilit. Vigyázzunk, a láng ne legyen túl erős, merta fokhagyma megéghet! 1-2 perc után hozzáadjuk a bort, sózzuk-borsozzuk éskicsit erősebb lángon kiforraljuk az alkoholt. Végül beledobjuk a vajat, és amikoraz felolvadt, hozzáadjuk a megmosott félbevágott koktélparadicsomokat.Ráreszeljük a citromhéjat és belefacsarjuk a fél citrom levét. Miközbenkészül a szósz, a spaghettit lobogó forró sós vízben kifőzzük. Mire a tészta fogkeményrefő, addigra a szósz is besűrűsödik.Ekkor hozzáadjuk a garnélát, majd leszűrjük a tésztát és azt is a serpenyőbetesszük (a főzőléből félreteszünk egy csészényit). Jól átkeverjük, és ha túlszáraznak találnánk, adjunk hozzá egy keveset a félretett főzőléből. Végülmegszórjuk durvára vágott bazsalikommal és máris tálaljuk. Ízlés szerintreszelhetünk rá egy kevés parmezánt. Mennyei!

Nincsenek megjegyzések: