2011. november 9., szerda

Malloreddus vörösboros bárányraguval

(Gnocchetti sardi al ragù di agnello)

Hozzávalók (2 személyre):

· 250 g darált báránycomb
· 1 fej hagyma
· 2 gerezd fokhagyma
· 50 g füstölt bacon
· 2 db nagyobb paradicsom
· só, bors
· 1 ágacska friss rozmaring
· 300 ml száraz vörösbor
· 1 e.k. balzsamecetkrém (elhagyható)
· olívaolaj
· 160 g malloreddus (vagy másfajta aprótészta)
· reszelt, érett juhsajt


Tisztítsuk meg a hagymát és aprítsuk fel. Tegyünk egy kisebb serpenyőbe egy kevés olívaolajat és tegyük bele a hagymának kb. a negyed részét. Közepes lángon kezdjük dinsztelni. Hámozzuk meg a paradicsomot, daraboljuk fel jó apróra, és amikor a hagyma már üveges, adjuk hozzá. Sózzuk meg és adjunk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot is. Lassú tűzön forraljuk be szósszá (kb. 3 evőkanálnyinak kell maradnia). Közben az apróra vágott füstölt bacont egy másik serpenyőben vagy lábasban olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a maradék hagymát és üvegesre dinszteljük. Ezután mehet bele az apróra vágott fokhagyma és a darált (vagy nagyon apróra vágott) bárányhús. Sózzuk-borsozzuk és fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomszószt, a rozmaringot, és pár percnyi kevergetés után öntünk hozzá egy kevés bort. Jól kiforraljuk az alkoholt, majd lejjebb vesszük a lángot és mikor már szinte teljesen elpárolgott a bor, adjuk hozzá apránként a maradékot is, de mindig várjuk meg, míg elpárolog az előző. A végén beletesszük a balzsamecetkrémet, de ezzel már nem főzzük. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük és hozzáadjuk a raguhoz. Összeforgatjuk, hogy a tésztát mindenhol jól bevonja a ragu és tálaljuk. A végén juhsajt forgácsokat reszelünk rá. Jó étvágyat!
Forrás: chili&vanília

Nincsenek megjegyzések: