2011. december 6., kedd

Mediterrán cukorkák

(Dolcimediterraneo)

Hozzávalók(4 személyre):

Atésztához:

· 40 dkg liszt
· 4 tojás
·

Atöltelékhez:

· 25 dkg (két gombóc) mozzarella di bufala
· 6 dkg koktélparadicsom
· 15 dkg főtt sonka (egy jobbfajta gépsonka is megteszi)
· 10 dkg krémes túró
· 2 db ajóka (sóban pácolt szardella)
· 2 evőkanálnyi reszelt érett juhsajt (manchego)
· 1 evőkanál zsemlemorzsa
· néhány levél friss bazsalikom és menta
· só, frissen őrölt bors

Aszószhoz:

· kb. ½ kg paradicsom (lucullus a legjobb)
· 1 kisebb fej hagyma
· friss aprított menta
· friss aprított bazsalikom
· oregánó
· extra szűz olívaolaj
·

Ittmegjegyezném, hogy én némelyik hozzávalónak (tészta hozzávalói, mozzarella,sonka, túró) csak a felét vettem és így is bőven jóllakott 4 személy! Ezutánmindenki a saját kritériumai szerint dolgozzon a mennyiségekkel.

Elkészítésimód:

Előszörösszekeverjük a tészta hozzávalóit egy tálban (ügyesebbek rögtön agyúródeszkán) és energikusan gyúrjuk, amíg egy sima, rugalmas gombóccá összenem áll az egész. (Nem kell hozzá vizet önteni, összeáll, higgyétek el.) Ezutánfolpack fóliába csomagoljuk és kb. fél órát állni hagyjuk.
Közbenösszeállítjuk a tölteléket. A koktél paradicsomokon ejtünk egy pici vágást ésnéhány másodpercre(!) forró vízbe dobjuk, hogy könnyebb legyen lehúzni ahéjukat. Ezután mindent (mozzarella, sonka, ajóka, paradicsom, bazsalikom, menta)apróra vágunk, és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a túrót, a juhsajtot és azsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk, és jól összekeverjük az egészet. A tölteléketfélretesszük és megcsináljuk a szószt. A felaprított hagymát az olajon picitmegdinszteljük, majd hozzáadjuk a lebőrözött apróra vágott paradicsomot.Megsózzuk, és lassú tűzön kg 15-20 percig csendesen rotyogtatjuk. A végénhozzáadjuk a felaprított bazsalikomot és mentát, keverünk rajta néhányat ésfélrehúzzuk.
Ezutána tésztagombócunkat kinyújtjuk, kézzel vagy géppel, kinek hogy könnyebb. Nemkell „átlátszónak” lennie, a tésztanyújtó gépen a 7-es fokozatig kell eljutni,majd kb. 6x7 cm-es téglalapokra vágjuk. Lehet késsel, vagy ha cifrázniakarjátok, derelyevágóval. Egy teáskanálnyi tölteléket teszünk mindegyikre,feltekerjük, majd finoman összenyomjuk a töltelék mellett, hogy cukorkaformátkapjunk. Lisztezett felületre tesszük őket amíg végzünk minddel. Lobogó sósvízben kifőzzük, de egyszerre csak néhányat tegyünk a vízbe. Közben kicsitújramelegítjük a paradicsomszószt, amit tálaláskor a cukorkákra öntünk ésmegszórjuk oregánóval. Én - aki parmezánrajongó vagyok - azt tanácsolom, hogyne szórjátok meg parmezánnal bármennyire is szeretitek, mert elnyomná a töltelékízét. Munkára... akarom mondani gyúrásra fel, és... jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Daisy írta...

Nagyon-nagyon ötletes és igazi ünnepi ételt lehet belőle az asztalra tenni.
Canelloniból már készítettem hasonlót, de szaloncukorból még nem.