2008. június 16., hétfő

Pasta húsos paradicsommártással (Pasta al ragù)

Pasta húsos paradicsommártással
(Pasta al ragù)

2 ek olívaolaj
100 g pancetta (olasz húsos szalonna)
1 fej vöröshagyma
400 g darált hús, vegyesen
200 g marhahús, darálva
100 g borjúhús, darálva
100 g sertéscomb, darálva
2 db sárgarépa, durván reszelve
1 db szárzeller
800 g darabos paradicsomkonzerv (Polpa di pomodoro, pl.
MUTTI)
3 gerezd fokhagyma
100 ml vörösbor
2 ek sűrített paradicsom
500 ml brodo (hús- vagy zöldségalaplé, húsleves)
1 ek só
1 mk bors, őrölve
1 mk szerecsendió, frissen reszelve
5 db szegfűsze
10 levél friss zöldfűszer (opcionálisan, bazsalikom, oregano, stb.)
A pastához
400 g pasta, szélesmetélt (fettuccine, tagliatelle, stb.)

Egy nagy lábasban felforrósítom az olajat, majd beleteszem az apró kockára vágott pancettát és kissé kiolvasztom. (A pancetta kevés zsírt enged, ezért kell alá egy kevés olaj.) Hozzáteszem az apróra vágott hagymát és kissé megpirítom. Hozzáadom a darált húst és úgy kevergetem, hogy ne maradjon csomós. Mikor megpirult, beteteszem a julienne-re (gyufaszál méretűre) vágott sárgarépát, a karikára vágott szárzellert és a további hozzávalókat is. Ha a paradicsom egészben van, akkor azt kisebb darabokra kell vágni, de a legjobb a darabolt. A mártást igen lassú hőn legalább egy órát, de inkább többet párolgatják, ez idő alatt óvatosan kevergetik, hogy le ne égjen és folyamatosan, merőkanalanként öntik hozzá a húslevest, ahogy elfőtt alóla. Ha nem is fél napig, de úgy 2 óráig ezt is érdemes a tűzhelyen hagyni, akkor érnek össze az ízek, és akkor egy sűrűbb, szemes mártást kapunk. (A friss zöldfűszert félidőben érdemes hozzáadni.)
A végén kifőzöm a pastát és egy tálban keverem össze a kész mártással, így tálalom.
Ha valaki gondolja, reszelt parmezánt is tehet a tetejére, de erre nem szokás.
4 személyre / 375 kcal / 21 g zsír / LF30 49,8%

Eredeti, bővített bejegyzés itt található.

Nincsenek megjegyzések: