2008. június 17., kedd

Spenótos-ricottás gnocchi

Ez a gnocchi nem tartozik ugyan szorosan a pasták közé, hisz ricottával és spenóttal készült, frissen kifőzött tésztagombóc. A tetejére a szerintem legklasszikusabb mártást szokták tenni, a zsályás, pirított vajat, ami bármelyik más tészta egyszerű kísérője is lehet.

Spenótos-ricottás gnocchi
(Gnocchi di ricotta e spinaci con burro di salvia)

A gnocchihoz

450 g spenót (apróra vágva)
250 g ricotta (15%)
2 db tojás

100 g pecorino, frissen reszelve
2 ek búzaliszt (vagy szükség szerint)
1 csokor petrezselyem
sóbors, frissen őrölve
szerecsendió, frissen reszelve
A zsályás vajhoz

2 ek vaj
1 ek olívaolaj
10 levélke zsálya

A spenótot felolvasztom. Ez elég sokáig tart, közben kicsöpögi szépen a levét. A spenótnak elég száraznak kell lennie, ezért mikor felengedett, két kézzel még alaposan kinyomkodom belőle a folyadékot.
A ricottát egy tálba teszem, hozzákeverem a felvert tojásokat, a sajtot, az apróra vágott petrezselymet, (a petrezselyem elhagyható, de kellemes ízt ad neki) a fűszereket, majd hozzávegyítem a spenótot. Ha szükséges, lisztet keverek bele, de ha a ricotta és a spenót nem túl lédús, akkor nem kell. Egy nagy lábasban vizet forralok - úgy 2 litert. Ha forr, csendesre veszem és egy teáskanál segítségével gombóckákat szaggatok a vízbe - hasonlóan a mi galuskánkhoz. Aki nem elég gyors ebben a műveletben, az kiszaggathatja külön egy deszkára, és a végén belecsúsztathatja a forró vízbe.
Lassú hőnél néhány perc alatt a gnocchik feljönnek a víz felszínére. Ekkor egy nagy szűrőkanállal kiemelem őket és egy tálba teszem.
A zsályás vajhoz a vajat és az olajat összemelegítem, beleteszem az egészben hagyott zsályaleveleket és kissé megpíritom, amíg a levélkék fantasztikusan illatoznak és kissé összekucorodnak, majd pici sót tekerek rá. Ezt a mártást ráöntöm a gnocchira.
4 személyre / 385 kcal / 26,8 g zsír / LF30 62,7%

Eredeti, bővített bejegyzés itt található.

Nincsenek megjegyzések: