2008. június 23., hétfő

Penne radicchioval

Penne radicchioval
(Penne al radicchio)

A raguhoz

2 ek olívaolaj
150 g pancetta
2 fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
2 tk porcukor
1 db chilipaprika
2 fej radicchio
100 ml fehérbor, száraz
50 ml tejszín
1 db citrom héja

sóbors, őrölve
Az elkészítéshez
400 g penne
4 ek Parmigiano Reggiano
2 ek petrezselyem, apróra vágva


Először felvágom a nagyobb hozzávalókat. A pancettát csíkokra vagy kockára vágom. A radicchiot megmosom, negyedbe vágom, majd a torzsát kivágom és vékony csíkokra felszeletelem. Egy nagy lábasban felforrósítom az olajat, beleteszem a pancettát és 5 perc alatt kissé megpirítom. Hozzáadom a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Pár perc múlva rászórom a porcukrot, majd hozzákeverem a radicchiot. (Innentől kezdve legfeljebb 10 perc alatt kész van, vigyázni kell, nehogy túlpuhuljon, maradjon a radicchio ropogós.) Beleöntök 50 ml bort, esetleg 1-2 ek vizet vagy borecetet, és kissé kevergetve párolom, hogy mindenhol érje a folyadék. Ez idő alatt a savak hatására kioldódnak a kesernyés anyagok. Ezt a levet 5 perc múlva megkóstolom és ha kesernyés, le lehet belőle önteni. Hozzáöntöm a maradék bort, (ha nem öntöttem le előzőleg, akkor ezt nem kell hozzáönteni) majd a tejszínt, belekeverem a citrom reszelt héját és készre párolom.
Ha ezek után még mindig maradna az alján némi folyadék, azt is leöntöm róla. Maradhat alatta egy kevés, de ne sok, különben eláztatja a tésztát. Közben kifőzöm a pennét, leszűröm és beleforgatom a kész raguba. Tálalásnál a tetejére hintem a petrezselymet és a parmezánt.
4 személyre /

Eredeti bejegyzés itt található.

Nincsenek megjegyzések: