2011. október 2., vasárnap

Spagetti citromos-petrezselymes vajjal és sült szardíniafilével

Spagetti citromos-petrezselymes vajjal és sült szardíniafilével
(Spaghetti al burro aromatizzato)

320 g spagetti
12 friss szardínia
1 biocitrom leve és lereszelt héja
1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 ek. vaj
2 ek. olívaolaj
2 cikk fokhagyma
só, bors

A szardíniákat megpucoltam, kifiléztem, a filéket hosszában kettévágtam, leitattam róluk a fölösleges vizet, majd mindegyiket sóztam, borsoztam, és forró olívaolajban 2-3 perc alatt megsütöttem, félretettem, melegen tartottam. (Filézés: hüvelykujjal has szétnyit, utána kibelez, fej levesz, gerinc magunk felé húzva két másodperc alatt eltávolít, és voilá, kész a szardíniafilé.)
A spagettit lobogó, sós vízbe dobtam.
A vajat és az olajat egy serpenyőben felhevítettem, hozzáadtam az apróra vágott petrezselyemzöldet, a citrom levét és lereszelt héját, pici sót és borsot tekertem rá, majd 2-3 percig pároltam.
Amikor a tészta elérte az "al dente" állagot (harapható, nem kifejezetten puhára főzött) leszűrtem, összekevertem a vajas-citromos-petrezselymes szósszal, tányérokra szedtem, mindegyik tésztakupac tetejére sült szardíniaszeletkéket raktam, és azonnal tálaltam. (Össze is keverhettem volna, de a hal még szinte ropogós volt, nem akartam, hogy elázzon.)

Eredeti ötlet: La Cucina Della Corriere Della Sera - ott konzerv szardíniával

2 megjegyzés:

pupa írta...

Imádom a szardellás-szardíniás pasztákat...sajnos sokszor csak szardella pasztával és konzervvel főzök :-(
Gondolom, ha vajas sugót szardella pasztátval sózom nem rontja el ;-) ?

Gabah írta...

Hajaj, Pupa, itt pont a friss szardínia lenne a lényeg. Reméljük hamarosan Magyarországon is egyre több helyen lehet kapni. A szardínia a világon az egyik legolcsóbb, legegészségesebb és legízletesebb hal, jó lenne ha többször találkoznánk vele a magyarok asztalán is.
Persze a szardellapaszta (vagy akár néhány olajos-sós ajóka is) kiváló fűszer. Nagyszerű tésztád lesz ezek felhasználásával is!
Tegyél mellé bőven fokhagymát, petrezselyemzöldet, és adj hozzá egy kis kupac felaprított kapribogyót vagy néhány felkarikázott kaprigyümölcsöt!
Kösz, Pupa! Megvan a mai ebéd! ;-)