2011. november 6., vasárnap

Ricottás-avokádós penne

Ezt a tésztaszószt sietős napokon a lehető legegyszerűbben is elkészíthetjük. Egy villával csak összenyomjuk a burkából kivájt puha avokádóhúst, elkeverjük a ricottával, fűszerezzük és összekeverjük az éppen kifőtt tésztával. Akinek van még nyolc perc ideje, az elkészítheti ezt a finomabb verziót is.

Ricottás-avokádós penne
(Penne con avocado e ricotta salata)

320 g penne rigate (vagy egyéb rövid, bordázott tészta)
1,5 ek extraszűz olívaolaj
1 db salotta
1 gerezd fokhagyma
½ pohár fehérbor
2 db avokádó (vajpuha, nagyon érett!)
120-140 g szemes ricotta
só, feketebors
kevés peperoncino ízlés szerint (csípős paprika)
1 csokor petrezselyem
parmezán
A tésztát felteszem főni.
Közben egy lábasban olajat hevítek és épphogy színesre pirítom benne az apróra vágott salottahagymát és a kés élével átnyomott fokhagymát. A petrezselymet apróra vágom.
Ha megpirult a hagyma, hozzáöntök egy kevés bort (aki szereti az enyhén csípőset, az vágjon bele egy kevés csípős paprikát is, nagyon jól illik hozzá) és alacsony hőfokon krémesre beforralom.
Az avokádót félbevágom, kiveszem a magját és kiskanállal egy tálaló tálba teszem a húsát. (Fontos, hogy vajpuha avokádót használjunk!) Hozzáteszek valamennyi ricottát és villával összetöröm. Alaposan sózom és borsozom, majd hozzákeverem a megpirult hagymát.
Ha a tészta al dente megfőtt, kimerek belőle egy bögrényi főzővizet és az avokádókrémet kevés főzőlével felhígítom. A szószba keverem a tésztát, majd a petrezselymet is.
Tányérokra szedem és parmezánt reszelek rá.
4 személyre

1 megjegyzés:

Zizi írta...

Nyamm! Van hasonló recept a blogomon, csak én ricotta nélkül csináltam. Meglátva a receptet és a fotót most jól meg is kívántam! :)