2011. december 26., hétfő

Sáfrányos-feketekagylós spagetti

Sáfrányos-feketekagylós spagetti
(Spaghetti con cozze allo zafferano)

320 g spagetti
1 kg feketekagyló
1 gerezd fokhagyma
extraszűz olívaolaj
2 g sáfrány
egy kis csokor petrezselyemzöld
1 dl száraz fehérbor
frissen őrölt feketebors


A feketekagylókat egy-két órán keresztül hideg, sós vízben állni hagyjuk, majd az alábbi módon megtisztítjuk: a héjak illesztéséből kilógó rostos szálat, az ún. szakállat egy határozott modulattal kihúzzuk, ha más kagylódarabok, kistestvérek vannak a héjhoz tapadva, késsel lepattintjuk. Végül mindegyiket durva szivaccsal folyó víz alatt megsikáljuk, többször váltott vízben leöblítjük. Amelyik ki van nyílva vagy törött, kidobjuk.
Egy nagy serpenyőben olívaolajat hevítünk, megpirítunk benne egy kés lapjával kissé szétnyomott fokhagymagerezdet, hozzáadjuk a sáfrányt, a kagylókat, a felaprított petrezselyemzöldet, a bort, nagy adag feketeborsot őrlünk a tetejére, és lefedve, addig pároljuk, amíg a kagylók kinyílnak. (Amelyik nem nyílik ki, kidobjuk.)
Közben a tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, amikor eléri az "al dente" -"harapható", nem teljesen puhára főtt állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a sáfrányos kagylóval, és azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: