2011. december 14., szerda

Spaghetti "tengerész módra"

Spaghetti ai frutti di mare


Hozzávalók (2 személyre):

• ½ kg feketekagyló
• 20 dkg vénuszkagyló
• 15 dkg garnélarák
• 1 közepes hagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• 4 paradicsom
• 1 db madárszem chili
• sáfrány
• 1,5 dl száraz fehérbor
• só
• olívaolaj
• petrezselyem
• 16 dkg spaghetti
• víz
• fél citrom
• babérlevél
• néhány szem egészbors

Először enyhén sós vízbe tesszük ázni a vénuszkagylót, hogy az esetleges benne lévő homokot kilökje magából. Közben megtisztítjuk a feketekagylót és egy száraz serpenyőben lefedve feltesszük a tűzre. A saját gőzében ki fog nyílni. A kagylókat kiszedegetjük a kagylóhéjból és félretesszük őket. Megtisztítjuk a rákot és ezt is félretesszük. Egy fazékban vizet forralunk sóval, néhány szem egészborssal, egy babérlevéllel és a fél citrommal. Ha forr, beletesszük a rákok fejét és páncélját. Kb. 5 percig főzzük. Ezután a darabos részeket kidobjuk, és az alaplevet megtartjuk. Egy serpenyőben feltesszük pirítani az apróra vágott hagymát és fokhagymát az összezúzott chilivel. Meghámozzuk a paradicsomot, apróra vágjuk, és a hagymához adjuk. Megszórjuk egy kevés sáfránnyal. Közben az alaplevet újra felforraljuk és kifőzzük benne a spaghettit, „fogkeményre”. Ha a paradicsomos-hagymás alapunk már jól összepárolódott, felöntjük a borral és mikor felforr, beletesszük a félretett kékkagylót, a rákot, a vénuszkagylót és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. Megkóstoljuk, és ha kell sózzuk. Mikor a vénuszkagylók kinyíltak, hozzáadjuk a tésztát, jól összekeverjük és tálaljuk. Vigyázat, addiktív!

Nincsenek megjegyzések: