2012. január 16., hétfő

Spenótos pennette zöldségpürében főtt törpe szépiával

Spenótos pennette zöldségpürében főtt törpe szépiával
(Pennette agli spinaci con salsa di verdure e seppioline)

Hozzávalók:
320 g spenótos pennette
200 g törpeszépia
egy kis csokor vegyes zöldfűszer (babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, bazsalikom...)
1 salottahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
1 nagy burgonya
1 zellerszár
egy marék friss spenótlevél
egy marék friss rukola
egy marék friss bébi mángold
fél marék friss zöldborsó
50 g frissen reszelt Parmigiano
frissen őrölt feketebors

extraszűz olívaolaj

Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát és az áttört fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, zellert, és burgonyát, az egész spenót-, és bébi mángold leveleket, a rukolát, a zöldborsót, és a zöldfűszercsokrot. Felöntjük vízzel, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Ekkor az egészet leszűrjük, a főzővizet félretesszük, a zöldségeket pürésítjük, egy nagy serpenyőbe rakjuk, és visszatesszük a tűzhelyre. Amikor a püré újra forrni kezd, hozzáadjuk a reszelt sajtot és a törpe szépiákat, és az egészet (a szépiák nagyságától függően) 2-4 percig főzzük.
Közben a megmaradt zöldség főzővízben a tésztát kifőzzük, amikor eléri az "al dente" (nem teljesen puhára főtt) állagot, leszűrjük, összeforgatjuk a törpe szépiás-zöldséges mártással, és azonnal tálaljuk.
P.s. ha túl sűrűnek találjuk a zöldségpürét, adhatunk hozzá egykeveset a főzővízből, de vigyázzunk, mert a szépia is sok levet enged, különösen ha fagyasztott volt!

Nincsenek megjegyzések: