A busiata a nyugat-szicíliai Trapani jellegzetes tésztája. Nagyon egyszerű elkészíteni, a szokásos szélesmetéltet többszörösen megcsavarjuk és megszárítjuk a tésztát. Legtöbbször paradicsomos pestóval tálalják, de készülhet kardhallal, padlizsánnal, édesköménnyel, természetesen paradicsommal :), és szicíliai juhsajttal, pecorinoval megszórva.
Busiata paradicsomos pestoval és juhsajttal
(Busiata con pesto al pomodoro e pecorino fresco)
160 g busiata (szicíliai csavart pasta Trapaniból)
6-8 db koktélparadicsom (mérettől függően)
40 g mandula
3 ek olívaolaj
1 marék bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
kevés só, fekete bors
morzsolt juhsajt
Egy kisebb serpenyőben kevergetve szárazon megpirítom a mandulát. Nem szabad megégetni, de már legyen illatos.
A paradicsomokat félbevágom és kivágom a zöldjét. Egy magas keverőpohárba teszem a mandulával együtt, beleteszem a lecsipkedett bazsalikomot, kevés sót, borsot és olívaolajat. Botmixerrel pürésítem és megkóstolom.
A tésztát al dente megfőzöm és beteszem egy tálba. A pestohoz adok egy kevés főzővizet és összekeverem a tésztával. Tányérokra szedem és rámorzsolom a pecorinot.
2 személyre
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése